Livigno bike area

Picture: Livigno bike area

Livigno bike area

In de zomer van 2016 heeft team MTBsportHolten 2 weken doorgebracht in het familie bike hotel Astoria. Ons doel was een week op de racefiets en een week met Patrick Smit de bergen in. Wat ons opviel waren de geweldige fietsmogelijkheden. 14 dagen is werkelijk te kort om de gehele omgeving te verkennen. Met de racefiets kun je drie kanten op, waarvan één met tunnel (Deze passage mag je niet met fiets nemen, je bent genoodzaakt om gebruik te maken van een vaste lijndienst; een bus met aanhanger). Ook de Stelvio pas ligt in de buurt en deze is zeker een uitdaging waard. De mountainbike area is super, je kunt gebruik maken van 2 gebieden. In Livigno is er een levende concurrentie tussen deze twee gebieden, dit heeft als voordeel dat er een super aanbod is in diverse trail afdalingen.

Mountainbike area

De gebieden zijn zo ingericht dat er voor elk wat wils is. Onder leiding van een deskundige gids krijg je de mooiste trails op je eigen niveau voorgeschoteld. Zelf op pad gaan is ook geen probleem, de routes hebben de kleuren blauw, rood en zwart.

 • Blauw; te rijden met een hardtail, dropper post en enige ervaring is aanbevolen, of een paar keer afstappen is ook een optie.
 • Rood; deze is nog steeds te rijden met een hardtail, dropper post en ruime ervaring is een must.
 • Zwart; deze route zijn voor de experts, full suspension is een must incl. ruime ervaring met spring, drop-off enz.

Beide gebieden hebben ruime keuze in diverse lijnen. Als je geen klimbenen hebt, geen probleem want je kan de lift nemen i.p.v. een uur klimmen richting de start.

De fiets kan in de lift, je kunt gebruik maken van een enkele rit, of gebruik maken van een hele of halve dagkaart. Dus afdalen maar.

Bike Hotel Astoria

Dit Hotel maakt het extra leuk, je zorgen worden uit handen genomen. Je kunt het bijna niet bedenken of het is er wel.

 • Fietsenstalling (afgesloten); voor de veiligheid toch even je super bike extra vastleggen met slot aan de rvs rail met haken.
 • Fietskleding; deze kun je inleveren, de volgende morgen voor het ontbijt is fiets outfit schoon en droog.
 • Fietsgereedschap; in de kelder kun je vrij gebruik maken van een complete wand met fietsgereedschap, menig fietsenmaker zou jaloers zijn op deze ingerichte werkplaats.
 • Reinigen van de Bike; er staat een emmer klaar met diverse borstels en wasproducten, je kunt gebruik maken van de standaard waterslang of de hogedrukspuit.
 • Ontbijt; keurig verzorgt en laat niets te wensen over.
 • Avondeten; is even wennen voor de Nederlander. Vanaf 19:30 is er een 4 gangen menu. De eerste gang is in buffetvorm, salades met elke dag een verrassing. Bij de twee volgende gangen maak je voor elke gang keuze uit drie per gang verschillende gerechten, deze keuze maak je de dag van tevoren. Het toetje is meestal een vrije keuze, of wat erop de menukaart staat. Deze worden geserveerd aan jou tafel.

Livigno “proof” maken van jouw mountainbike

Op de trails krijgt jouw mountainbike het zwaar te verduren. Zorg ervoor dat jouw mountainbike in absolute topconditie verkeert voordat je aan de reis begint. Geef hem een extra servicebeurt en zorg ervoor dat alles perfect is afgesteld. Denk vooral aan het volgende:

 • Remblokjes met voldoende profiel (indien je nieuwe blokjes hebt, zorg ervoor dat ze ingeremd zijn)
 • Banden met voldoende profiel (zorg voor extra sterke banden omdat anders de band op de wang wordt opengescheurd door stenen)
 • Bij voorkeur tubeless banden in verband met de grote kans op snakebites
 • Geen speling in het balhoofd of assen, strakke kettingspanning, geen versleten tandwielen
 • Goed werkende remmen met voldoende remdruk

Indien jouw mountainbike in een slechte of onveilige staat verkeerd, kan dit betekenen dat je de vakantie in Livigno niet uit kunt rijden. Kijk dus nog een keer extra naar de staat van jouw mountainbike! De plaatselijke fietsenmakers hebben niet alle reserveonderdelen. Sommige onderdelen zijn zeer specifiek voor jouw mountainbike. Deze onderdelen zal je zelf mee moeten nemen.

 • Reserve derailleur pad
 • Reserve spaken
 • Minimaal twee setjes remblokjes

Tijdens de afdalingen in Livigno rij je over veel verschillende ondergronden. Overheersend zijn steen en rots. Om hier goede grip op te hebben, zeker onder natte omstandigheden, zijn goede banden onmisbaar. Zorg daarom voor banden met een goed profiel, zoals Schwalbe Nobby Nic of Specialized Ground Control. De types Racing Ralph, Fast Trak, Renegade, Race-Kings en dergelijke zijn minder geschikt voor rijden in Livigno! Zorg ook voor banden met een verstevigde zijkant. Deze wegen iets meer, maar gaan minder snel lek door scherpe stenen. Daarnaast raden wij aan om tubeless te rijden om snakebites te voorkomen en toch met lagere druk te kunnen rijden.

Wil je aan je techniek werken en dagtochten maken met veel hoogtemeters in 1 van de mooiste plekken van Europa!

 

Schrijf je nu in smittrial@hotmail.com

Of neem eerst een kijkje op facebook

Of op de site door op de knop te klikken

Techniekles. Beste investering voor meer rijplezier.