ATB routes

Picture: Henk-in-aanvalshouding

Over de Sallandse Heuvelrug lopen twee bewegwijzerde ATB-routes.

Plaats: Holten

De blauwe route loopt over de Holterberg, Sprengenberg, Nijverdalseberg terug naar Holten.

Het is mogelijk om halverwege door te steken over de Bergweg en zo vanaf Haarle richting Rijssen te rijden en van daar terug naar Holten dit is een afstand van 25 Km, of om vanaf de weg Raalte Nijverdal terug te gaan dit is 30 KM.

 

Picture: Palthe

Lengte van de route: De Route heeft een lengte van 30 kilometer. De route is aaneengesloten te rijden met de paarse route (18 kilometer) in Hellendoorn.

Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Startlocatie:

Je kunt de route op meerdere punten starten:

  • Het officiële startpunt van de blauwe route is bij de spoorwegovergang naast het NS station in Holten. Als u ergens anders op de route begint moet u bij spoorwegovergang rechtdoorrijden en niet het spoor oversteken !!
  • Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer op de Nijverdalse Berg.
  • Buitengewoon Holten, de route loopt hier aan de achterzijde langs.

De zwarte route loopt door het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug, over de Hellendoornseberg. Deze route kan als uitbreiding op de blauwe route gereden worden. Deze zwarte route is 18 kilometer lang. Dit kan vooral, na langdurige regenval, een zwaar traject zijn! Het hoogteverschil van het totale traject is 300 meter, alleen de blauwe lus (30 Km) is 185 meter.

Picture: Henk-in-actie-Rijssen
Picture: Actie-op-de-Holterberg-2

Omgeving:

Je fietst door bossen, over heidevelden, “berg op” en “berg af”. Mooier kan het niet. Onverharde paden, voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap

Aard van de route: 

De Sallandse Heuvelrug is de naam van een uniek natuurgebied gelegen tussen Hellendoorn en Holten. Het is een ruim 5.000 hectare groot aaneengesloten heide- en bosgebied met flinke hoogteverschillen en fraaie uitzichten. Hoogtepunten als de Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt zijn kuitenbijters van landelijke faam. Je treft er diverse naald- en loofbossen, landbouwgrondjes en kleine zandverstuivingen aan.
De Sallandse Heuvelrug is voor een aanzienlijk deel een stiltegebied, en dus niet toegankelijk voor mountainbikers. Omdat Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten als eigenaren van het grootste aaneengesloten centrale gebied, inzien dat mountainbikers ook natuurliefhebbers zijn hebben zij enkele delen van het gebied opgesteld voor het MTB-en. De Stichting Promotie Sallandse Heuvelrug is er in geslaagd een voor Nederlandse begrippen ongekend lange route samen te stellen.
De blauwe route voert door het zuidelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Dit gedeelte is ingericht als Nationaal Park. Op deze manier kan men het natuurlijk gebied en het landschap met zijn planten en dieren zo goed mogelijk beschermen. De blauwe route voert meestal over wat bredere verharde en onverharde paden, met op een aantal plaatsen een mooie beklimming en afdaling. Het hoogteverschil van de blauwe route is 185 meter.

ATB huren:

Het mogelijk een ATB te huren bij fietsverhuurbedrijf  Jan Stam, Waagweg 7B 7451 AZ Holten  (dit is direct bij het startpunt naast het station) tel: 0548 36 68 02 Geopend van: ma t/m vrij van 8:30 tot 18:00 uur. (zaterdag tot 16:00 uur)

Buitengewoon Holten:

Ook Buitengewoon Holten, organiseert GPS tochten en Mountainbike Clinics Voor meer info zie de website www.buitengewoonholten.nl’ De koffie staat klaar voor de mountainbikers.

Onderhoud: 

De wielervereniging Holten is mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de bewegwijzering van de zuidelijke route. Mocht u tijdens een ATB-rit pijlen missen of opmerkingen hebben met betrekking tot de route, stuur dan een bericht via het contactformulier (onder de rubriek “clubinfo” > contact).

Mountainbikeroutes:

Het MTBnetwerk Twente bevat veel aantal prachtige mountainbikeroutes.

Nieuw in de regio is Rijssen en Markelo.

Mountainbiken niet overal toegestaan:

Vanzelfsprekend is het NIET mogelijk om overal te mountainbiken. Op de Holterberg (het zuidelijk deel van de Sallandse Heuvelrug) is terreinfietsen alleen toegestaan op de aangegeven fietspaden en op de recreatieve ATB-route. Op de Hellendoornse berg (het noordelijk deel van de Sallandse Heuvelrug) is het toegestaan om op alle wegen en paden te fietsen.

Let ook op de volgende bebording waarop duidelijk is aangegeven dat de toegang verboden is voor fietsers buiten de aangegeven fietspaden.

Gedragsregels zijn rechts te lezen:

Picture: buitengewoonholten
Picture: Route-bordje
Picture: Gedragscode-mountainbike