Tradities voortzetten door een E-bike

Wij zijn zelf inmiddels al vele jaren op vakantie geweest naar het Reuzengebergte in Tsjechie, Spindleruv Mlyn om precies te zijn. Voor een klein groepje is deze vakantie heilig, waaronder Dirk die onderstaande ervaring heeft beschreven.

Het leven vraagt continu om keuze’s te maken. Zeker als oudere MTBer.

Maar als je inmiddels 72 jaar bent geworden en je favoriete hobby/sport is mountainbiken is, komt er een moment dat het niet meer zo makkelijk gaat als al die jaren tevoren. In 2018 reed ik weer in het Reuzengebergte, zoals vele jaren met een groep bikers gebruikelijk was om een week lang vanuit Spinderuv Mlyn. De routes waren inmiddels vertrouwd, de technische beklimmingen waren en zijn een uitdaging. Een nieuwe ervaring was dat het gewoon niet meer lukte om omhoog te fietsen, vooral daar waar het behoorlijk steil is. Het gebeurde zo onverwachts dat ik niet omhoogkwam, dit overkomt je dan toch. Je wordt te oud is dan de conclusie. Vervolgens komt 2019 in zicht en is er weer die drang om mee te kunnen rijden met een groep, die in de leeftijd zijn van rond de 25 en in de 30 zijn. Plotseling was er een e-mtb binnen handbereik, zo zou ik alsnog mee kunnen. Echter, waar is dan je imago?

Via de Rocky Mountain dealer Basta kreeg ik het aanbod om 14 dagen proef te rijden op de e-bike van Rocky Mountain. Dat was een complete omzwaai, binnen 3 dagen besloten hier mee door te gaan, gelijk heb ik voor een week in Splinderuv Mlyn geboekt en ben inmiddels terug gekeerd met alleen maar een gelukkig gevoel. Je kan weer met iedereen mee rijden, geen helling is te steil, een technische afdaling is geen enkel probleem, ondanks het 2x hogere gewicht van de bike.

Indien je zo’n zelfde keuze moet maken, aarzel dan niet en ga door met een e-mtb. Neem deze ervaring mee. Neem niet beneden de 500watt, neem het liefst hoger zodat je een mede niet e-biker  omhoog kan helpen door deze te kunnen duwen. Maar vooral, kies een fully. Ook een dropper hoort er nu bij, je hoeft geen grammen jager meer te zijn dus tubelles is overbodig. En vergeet die smile na de tocht niet te misbruiken tegenover je gewone mtb mede biker. Het is jouw smile van het plezier wat je weer hebt teruggekregen door het rijden op een e-mtb. Komende jaren kunnen voor mij niet snel genoeg komen om weer het plezier aan het mtb’en te kunnen ervaren met dank aan mijn e-mtb.

 

De conclusie is dan ook: geen imago schennis, maar genieten van je e-mtb keuze en rij nog vele jaren mooie tochten!