MTB1 begeleider

Picture: Opleiding MTB1 begeleider WV-Holten

Wieleracademie docent legt de taken/verantwoordelijkheden van een MTB begeleider uit.

MTB1 is specifiek gericht op begeleiding van MTB-groepen, zowel voor jeugd als volwassenen.

Lesgeven is GEEN onderdeel van de opleiding.

De dag zelf begint met een  kleine twee uur theorie. Niet om 1-op-1 de theorie door te nemen maar juist voor bewustwording en discussie hoe, waarmee en waarom je MTB 1 begeleider wilt worden.

Na het theorie gedeelte en de lunch is er tijd voor praktijk! Hierbij lopen we stap voor stap de cursusdag door. Met hierbij gebruik makende van voorbeelden, spontaan ontstaan of gesimuleerd.

Na uitleg en oefeningen op het grasveld sturen we de toekomstige MTB begeleider letterlijk het bos in. Om hier in tweetallen de groep te begeleiden. Tijdens de tocht leggen we bij elk team zaken uit, meestal op basis wat we in dit stukje ziet of laten gebeuren. Kortom een mooie middag waarbij de theorie in het bos aan de proef gesteld wordt. Met hierbij de juiste nuances en beperkingen die niet in theorie uit te leggen zijn.

Wat is een MTB begeleider?

De belangrijkste taak is om groepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. Idealiter wordt de MTB begeleider daarin gestuurd door het beleid van de vereniging en onder begeleiding van een hoger gekwalificeerde trainer/instructeur. In overleg met de eventueel aanwezige trainer/instructeur bepaalt hij de route en de snelheid van de groep. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De deelnemers kunnen hierbij zowel jeugdigen als volwassenen zijn.

De MTB begeleider binnen de vereniging

Bij de NTFU zijn ruim 450 verenigingen aangesloten waar in groepsverband gefietst kan worden. Dit gebeurt zowel tijdens trainingsavonden en tijdens georganiseerde wielersportevenementen. Wanneer men samen fietst, met een groep bestaande uit meer dan 4 personen, is het van belang om een MTB begeleider aan te stellen. In de ideale situatie assisteert de MTB begeleider bij het begeleiden van wielersportevenementen een MTB trrainer/instructeur niveau 3 of eventueel niveau 2. In overleg worden de route en de veiligheid bepaald. De MTB begeleider handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de Wieleracademie en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij/zij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Cursus MTB begeleider voor de vereniging

Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jonge mensen pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds meer toegankelijk: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband. Goede begeleiding van trainers, MTB begeleider en wegkapiteins is daarom van groot belang. De Wieleracademie hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen. Naast de specifieke opleidingen voor instructeurs op niveau 2 en 3, heeft de Wieleracademie daarom ook de opleiding MTB begeleider verder doorontwikkeld.

De cursus MTB begeleider duurt 1 hele dag. Het wordt gegeven op de vereniging en kan worden aangevraagd wanneer er minimaal 10 deelnemers zijn. Je kunt je als vereniging aanmelden voor de cursus MTB begeleider.

Volgens de NTFU regels mag een groep maximaal 14 personen groot zijn. Indien jullie meerdere deelnemers hebben kunnen wij met ons tweeën komen. Vraag naar de mogelijk heden.

Neem contact met ons op. Henk en Jannie Vasters tel. 0548-364384

Of mail naar info@mtbsportholten.nl

De kosten

De kosten voor de cursus MTB begeleider (groep tot 14 personen) zijn € 250,- exclusief BTW en inclusief reiskosten.  Je ontvangt hierbij 1 verenigingspakket (inclusief certificaten) en kunt vanaf 1 maart zelf extra verenigingspakketten aanvragen in de NTFU webshop. Log wel in als vereniging.

Het verenigingspakket €15,- en daar zit het volgende in:Picture: wierleracademie logo

1. Poster gedragscode Race
2. Wieleracademie Hesje wegkapitein
3. Fluit
4. Aanvoerdersband

Hoe ziet een dag MTB begeleider er uit

09:45 uur Aankomst deelnemers
10:00 uur Start deel 1 (theorie)
12:30 uur Lunch
13:00 uur Start deel 2 (praktijk op de fiets)
16:30 uur Einde/evaluatie/zelfreflectieformulier invullen

(zelf)Reflectieformulier

Na elke cursus dienen alle deelnemers een zelfreflectieformulier in te vullen, voordat ze het certificaat ontvangen.
Na ontvangst van deze formulieren zal de NTFU certificaten en het verenigingspakket naar de contactpersoon (van de vereniging) toesturen.
Let op de toetsingscommissie loopt deze formulieren door om te kijken of er twee handtekeningen opstaan (docent + begeleider) en of de docent vindt dat de begeleider echt “geslaagd” is.

Aandachtspunten voor verenigingen

 • Voldoende groot instructielokaal voor de deelnemers
 • Kleed- en of douchegelegenheid
 • Fietsen bewaakt kunnen stallen
 • Beamer en scherm
 • Koffie en thee
 • Lunch en drinken

Aandachtspunten voor deelnemers

 • Zorg dat je op tijd bent
 • Vergeet je eigen eten en drinken voor onderweg niet mee te nemen
 • Fietskleding, helm en fiets meenemen
 • Lees de reader (NTFU wegkapitein) aandachtig door
 • Zorg voor papier en pen om het nodige op te kunnen schrijven
 • Droge kleren voor na de tijd, setje extra droge wielerkleding bij slecht weer
 • Bij koud weer extra warm kleden, we staan soms even stil

Cursusmateriaal digitaal (per mail ca. 1 wk voor aanvang cursus)

 • reader wegkapitein
 • tekens groepsverband
 • (zelf)reflectieopdracht

Aanmelden

De docent MTB gebeleider moet de deelnemers aanmelden bij de wieleracademie.

Om jullie te kunnen aanmelden voor de cursus zijn we de volgende gegevens nodig voor de wieleracademie.

 • Aantal deelnemers
 • Voor- en achternaam van de deelnemer + geboortedatum en NTFU / KNWU / NTB licentie nr. (Voornaam is de geboortenaam).
 • Naam van de vereniging(en) met verenigingsnummer
 • Startlocatie
 • Datum cursus

Klik hier voor de opleiding MTB1 WV-Holten