Luyksgestel

Wegkapitein Luyksgestel

Zaterdag 21 maart waren wij te gast in het Sociaal cultureel centrum Den Eyckholt te Luyksgestel bij de Toer en Wielerclub De Grensrijders, tijdens de cursus wegkapitein was de Omroep Brabant aanwezig met microfoon (radio) en camera (beeld verslag).

Cursus veiligheid voor wielrenners: ‘Zo wordt het een stukje vriendelijker op de weg’

LUYKSGESTEL – “Je hebt altijd een categorie, een procentje of vijf, die maakt het kapot voor andere mensen”, zegt Henk Vasters van de Nederlandse Tour Fiets Unie op een winderige parkeerplaats in Luyksgestel. “Deze categorie gaat jagen en jakkeren en houdt zich niet aan de verkeersregels. Als je je daaraan houdt, wordt het een stukje vriendelijker op de weg.”

Picture: foto-cursus-wegkapitein

De tourfietsers van TWC de Grensrijders luisteren aandachtig. “We willen er alles aan gedaan hebben om zo veilig mogelijk op de weg te rijden,” zegt Christian Heesemans van de club.

Want valpartijen hebben de renners van TWC de Grensrijders allemaal wel eens meegemaakt. Dat kan al gebeuren als je je handen niet goed aan het stuur houdt. “Er staat erg veel druk op de banden,” zegt Christian. “Als je dan over een wortel rijdt, kun je al flink gaan stuiteren. En als je je handen niet goed aan het stuur hebt, kun je al liggen.” Onderzoek van VeiligheidNL wees eerder uit dat het aantal ongelukken met wielrenners toeneemt.

Bijna raak

“We maken het vrij vaak mee dat het bijna raak is”, zeggen de wielrenners van TWC de Grensrijders. “We roepen ook als er auto’s aankomen, we proberen zoveel mogelijk verkeersregels te handhaven.” De groep wielrenners maakte vorig jaar een noodlottig ongeluk mee. “Een van onze leden heeft een paaltje geraakt dat op een fietspad stond. Met een trapper van zijn fiets heeft hij het paaltje geraakt en is toen over de kop geslagen,” aldus een van de renners. “Dat is een vreselijke ervaring. En het leeft nog steeds heel erg binnen de club. Daarom is deze cursus ook zo belangrijk.”

Picture: De_renners_van_TWC_De_Grensrijders

Ook is één van de wielrenners is drie weken geleden nog flink gevallen. “Dat was vanwege de gladheid. Maar het blijft altijd goed opletten. Zeker in een groep is het belangrijk dat je je ogen en oren openhoudt voor wat er geroepen wordt. Om zo veilig mogelijk te fietsen.” En soms schiet het er wel bij in. De Grensrijders zijn natuurlijk een gezelligheidsclub. “Er wordt wat afgekletst”, grijnst Christian. “Net of er een hele rij roddelende vrouwen aan je voorbij komt.”

Beluister

 

Radio fragment