Vroomshoop

Wegkapitein Vroomshoop

WTC Vroomshoop 13 wegkapiteins rijk

Op zaterdag 18 april 2015 hebben 13 leden van de WielerToerClub Vroomshoop met succes de cursus “Wegkapitein”, gegeven door een instructeur van de Nederlandse ToerfietsUnie, (NTFU) gevolgd en het certificaat WEGKAPITEIN overhandigd gekregen.

WTC Vroomshoop wil graag gebruik maken van meer wegkapiteins om zodoende bij de wielerclub nog beter de “NTFU racefiets gedragsregels” te kunnen naleven tijdens hun trainingen en clubtochten. Daarmee wordt het toerfietsen veiliger en daardoor mooier voor de deelnemers en overige verkeergebruikers. Dit is een mooie eerste stap daartoe.

Picture: WTC-Vroomshoop-Wegkapitein

De belangrijkste taak van een wegkapitein is om wielergroepen op een plezierige en veilige manier te begeleiden. Idealiter wordt de wegkapitein daarin gestuurd door het beleid van de vereniging. Hierbij wordt de route en de snelheid van de groep bepaalt en is in staat het niveau aan te passen aan het niveau van de groep. De wegkapitein handelt volgens de verkeersregels en de gedragscode van de NTFU en houdt in de gaten of de deelnemers in de groep zich hier ook aan houden. Hij durft deelnemers aan te spreken op het niet nakomen van de gemaakte afspraken.

Fietsen is hot. Het is op dit moment één van de meest beoefende sporten in Nederland. Steeds meer jonge mensen pakken de racefiets en/of mountainbike. De wielersport wordt ook steeds meer toegankelijk: je kunt fietsen op elk niveau en ten opzichte van veel andere sporten is de kans op blessures gering. Door de toenemende populariteit wordt het echter ook steeds drukker op de weg. Mensen fietsen graag samen, vaak in verenigingsverband.

Goede begeleiding routeleiders en/of wegkapiteins is daarom van groot belang. De NTFU maar ook WTC Vroomshoop hecht veel waarde aan kwalitatief goede begeleiding van deze groepen.

Belangstellenden omtrent verdere informatie van de wielerclub WTC-Vroomshoop kunnen kontakt opnemen via de clubwebsite www.wtcvroomshoop.nl.

Picture: Wegkapitein-Harry