Valtraining

Picture: Veilig fietsen valtraining

Rijvaardigheid en valtraining voor mountainbikers en wielrenners.

Zeker op je Zadel

Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk de wielersport is. Snelheid maken op eigen kracht, de wind in je gezicht, je grenzen verleggen en ondertussen aan je conditie werken. Heerlijk!

Maar wielrennen en mountainbiken vragen om een flinke dosis techniek. Dat kun je trainen. En als een renner toch een keer ten val komt, is de kans op blessures 50% kleiner als hij of zij ook goede valtechnieken beheerst. Met een cursus Zeker op je Zadel zorg je ervoor dat je rijvaardigheid en valtechniek aanzienlijk wordt verbeterd. Zo werk je op een leuke en effectieve manier aan veiligheid.

Veilig rijden, veilig vallen

Met het programma Zeker op je Zadel ga je als wielrenner of mountainbiker aan de slag met je rijvaardigheid en valtechniek. De oefeningen gericht op rijvaardigheid richten zich op vijf thema’s waarbij de kans op een val relatief groot is. Voor wielrennen gaat het om de thema’s bochten, ravitaillering, in een groep rijden, sprinten en demarreren. Voor mountainbiken gaat het om bochten, afdaling, inhalen, starten en in een treintje rijden. De oefeningen om de valtechniek te verbeteren richten zich op voorover vallen en opzij vallen. In eerste instantie wordt geoefend zonder fiets en uiteindelijk echt vanaf de fiets. Zo werk je aan de belangrijkste aspecten.

Voor wie

Zeker op je Zadel is bedoeld voor alle wielrenners en mountainbikers. Jong en oud, beginner of gevorderd, recreatief of op wedstrijdniveau. Iedere wielrenner en mountainbiker kan er waardevolle kennis en vaardigheden mee opdoen of aanscherpen. Met Zeker op je Zadel heb je alle kennis en een praktische structuur in handen om direct aan de slag te gaan en je veilige reflexen te ontwikkelen.

Aandachtspunten voor verenigingen

  • Gymzaal met voldoende matten, dun en dik
  • Kleed- en of douchegelegenheid
  • Fietsen bewaakt kunnen stallen
  • Beamer en scherm
  • Max. 20 deelnemers
Picture: wierleracademie logo

Aandachtspunten voor deelnemers

  • Zorg dat je op tijd bent
  • Vergeet niet je eigen eten en drinken mee te nemen
  • Fietskleding, helm en een schone fiets meenemen
  • Gymschoenen die geen strepen achterlaten