Regionaal BikePark Salland-Twente te Holten
Nederland, land van de fietser. De fiets: transportmiddel om je te verplaatsen. Naar school, het werk, de familie, je vakantieadres. Ontsluiter van beleving: de mooie dorpen en steden, de natuur, jezelf. Mentaal en fysiek geneesmiddel: ontspant lichaam en geest, helpt bij verwerken van emoties en bruist je aderen schoon. Omgevingsverfraaier en wereldredder: slingerende fietspaden, sfeervolle veldwegen, niet verstopt en vervuild door gemotoriseerde en vervuilende vervoermiddelen. Zintuigenversterker: je omgeving intenser ruiken, zien, voelen, horen. In balans met je lijf en je fiets. Expressiemiddel voor indentiteit: de stoere mountainbiker, de ijdele flyer op de racefiets, de trotse oudere op de al dan niet elektrische fiets, de middelbare scholier op zijn stoer uitgevoerde bike.
Onze landsidentiteit wordt mede bepaald door de fiets. Een eerste, vanuit de ruimte geziene, inspectie van de Strava heatmap, waarin zeer vele fietsbewegingen zijn uitgelicht, leert ons dat Nederland -letterlijk!- een zeer nadrukkelijk fietslichtpunt vormt op deze wereldkaart. Nader inzoomen op ons gebied maakt duidelijk dat de Sallandse Heuvelrug zeer dicht befietst is. Onze regio heeft de sportieve en recreatieve fietser dan ook zeer veel te bieden, zowel op de weg als in het veld. De routebureaus van ondermeer Twente en Salland bieden de fietser uitgekiende routestructuren aan.
En dan te bedenken dat de fiets en het fietsen in Nederland ook nog eens ooit in Salland zijn begonnen: de eerste in Nederland industrieel geproduceerde fiets werd in 1869 door Henricus Burgers in Deventer gemaakt. Vervolgens richtten in 1871 in Deventer vijf HBS studenten de eerste sportieve fietsclub van Nederland op: Immer Weiter. Dit was qua organisatiegraad waarschijnlijk ook de eerste wielerclub ter wereld. Zij zetten ooit het sportieve fietsen in ons land op de kaart. Onlangs is Immer Weiter als Overijsselse Fietsambassadeurs Club nieuw leven ingeblazen. Wij beschikken in deze provincie over vele ambassadeurs zoals de actieve en voormalige wielerkampioenen als Anna van der Breggen en Hennie Kuiper. Maar ook vele door fietsen gepassioneerde succesvolle ondernemers, talloze toertochten, wielerclubs en enthousiaste vrijwilligers.
Kortom, we hebben in deze provincie veel om trots op te zijn en er is nog veel meer beleving te ontsluiten. Binnen het initiatief ‘365 Dagen Fietsen in Overijssel’ worden de vele ideeën gebundeld en de fiets vanuit een integrale benadering gepresenteerd als middel om de mens gezond, vitaal en gelukkig te maken.
Een van de mooie initiatieven is het Regionaal BikePark Salland-Twente te Holten. Niet geheel toevallig dat dit plan is ontstaan in Fietsdorp Holten, gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Het mountainbiken heeft een grote vlucht genomen, de mountainbiker is op zoek naar uitdagende parcoursen en een sportieve fietsbeleving in een mooi gebied. Beheersing van de techniek zorgt voor meer veiligheid en beleving op de routes. Bovendien kan aan de fietser worden duidelijk gemaakt dat de mooie routes uitsluitend bestemd zijn voor de mountainbikers. In ons unieke nationale park dient immers ruimte te zijn voor iedereen die de natuurbeleving opzoekt: wandelaar, gewone en sportieve fietser en paardrijder.
Als voormalig profwielrenner en gepassioneerd fietser wil ik het Regionaal BikePark Salland-Twente te Holten graag aanbevelen. Het Park biedt toegevoegde waarde voor onze gemeente, voor de eigen inwoner en de bezoeker. En voorziet in een duidelijke behoefte: veilig en verantwoord leren mountainbiken, met respect voor omgeving en medemens.
Theo de Rooij
Fietsburgemeester Fietsstad Rijssen-Holten
Programmaleider ‘365 Dagen Fietsen in Overijssel’
Secretaris OFC Immer Weiter
Holten, 10 augustus 2017