Holterbergtoer

HOLTERBERGTOER op zondag 25 maart 2018

Met de racefiets over de Sallandse Heuvelrug

Zondag 25 maart houden we voor de 39e keer de Holterbergtoer. Deze toertocht, die afstanden heeft van 50, 80, 115 en 150 kilometer, kent een zeer heuvelachtig parcours waardoor er dus flink moet worden geklommen. Voor menig fietser vormen de vele beklimmingen een sportieve uitdaging. Zeker voor de fietsers die 3 weken later deelnemen aan de Amstel Gold Race voor recreanten is de Holterbergtoer een mooie gelegenheid om te testen hoe de klimcapaciteiten er voor staan.

Picture: Logo WV-Holten
Picture: Klim-op-de-motieweg

Er zijn weer enkele kleine routewijzigingen doorgevoerd. Op veler verzoek wordt de 50 kilometer route gehandhaafd. Iedereen mag aan de tocht deelnemen, men hoeft dus geen lid te zijn van een fietsvereniging. Er is geen voorinschrijving mogelijk, deelnemers moeten zich tijdens de dag van de organisatie aanmelden in sporthal ’t Mossink aan de Keizersweg in Holten. De starttijden voor de 50, 80 en 115 kilometer route is tussen 7.30 en 10.00 uur. De fietsers die deelnemen aan de langste afstand van 150 kilometer gaan tussen 7.30 en 9.00 uur van start. Na afloop kan men gebruik maken van de douche- en kleedgelegenheid in de sporthal.

De deelnamekosten bedragen 4,00 euro voor de 50 en 80 kilometer, 5,00 euro voor de 115 kilometer en 6,00 euro voor de 150 kilometer. Fietsers die in het bezit zijn van een z.g. FietsToerKaart van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) krijgen een euro en bij de langste afstand zelfs 2 euro korting. De NTFU-leden kunnen inschrijven d.m.v. de snelle methode Scan & Go.

De 4 afstanden die tijdens deze Holterbergtoer in eigen tempo kunnen worden afgelegd lopen grotendeels samen. Hieronder volgen korte beschrijvingen van de verschillende routes:
50 kilometer route: Deze fietsers volgen de eerste 40 kilometer de route van 115 kilometer (zie hieronder). In de slotkilometers krijgt men tenslotte nog de steile Motieweg voor de wielen. Dit is zeker ook een mooie afstand voor de jeugd. Tot 16 jaar mag men gratis deelnemen.
80 kilometer route: Deze fietsers gaan meteen in noordelijke richting. Via de Holterberg en Hellendoornseberg gaat men via het Reggedal en de prachtige buurtschap Archem naar de rust even ten zuiden van Ommen. Na de rust rijdt men via de Lemelerberg, Luttenberg en tenslotte wederom de Holterberg terug naar de finish in Holten.
115 kilometer route: Na omzwervingen in de Beuseberg en de Borkeld rijdt met richting de steile Markeloseberg en na bijna 35 kilometer wordt bovenstaande route van de 80 kilometer gevolgd.

Picture: Televisietoren race clinic
Picture: Twente racefiets

150 kilometer route: Deze langste afstand telt zo’n 1000 hoogtemeters. De fietsers op de langste afstand volgen eerst enkele kilometers dezelfde route als de fietsers van de 115 kilometer, maar daarna moet men eerst in de driehoek Markelo – Rijssen – Goor, veel “vals plat” overwinnen. De route voert hier langs enkele typische boerenherbergen en oude boerderijen door een glooiende omgeving. In Markelo voegt men zich weer bij de hierboven beschreven 115 kilometer-route.

Onderweg passeren alle deelnemers een verzorgingspost waar men op drinken en een versnapering wordt getrakteerd. De gehele route is bepijld en men ontvangt daarnaast ook een gedetailleerde routebeschrijving.

Houd je aan het tochtreglement (aanwezig op de startlocatie) voor wat betreft veiligheid, gedrags- en verkeersregels en draag een helm!

Voor informatie kunt u contact met Henk Beldman opnemen. Telefonisch via 0548-363048 (thuis) of 06-13364306 (mobiel)